Sağlıklı iletişim, sağlıklı birey

Gaziemir Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ‘çatışma yönetimi ve etkili iletişim ’ konulu seminerde doğru iletişimin teknikleri,  ebeveynler ile çocukları arasındaki çatışmalar ve çözüm yolları ele alındı.

Gaziemir Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde  ‘çatışma yönetimi ve etkili iletişim’ konulu seminer düzenlendi. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği seminerde ebeveynlerle çocuklar arasında yaşanan çatışmalar ve bu çatışmaların aşılması için tarafların sergilemesi ve sergilememesi gereken davranışlar ele alındı. Ayrıca çiftler arasında doğru iletişimin nasıl kurulacağı üzerinde duruldu.
Katılımcıların günlük yaşantılarında şahit oldukları olaylardan örneklerle renklendirdiği eğitim toplantısında çatışmanın önüne geçilmesi için, ailelerin çocuklarını yargılamaması, etiketlememesi, çocuklar arasında ayrım yapılmaması, onların taleplerinin dikkate alınması ve çocuklarla sağlıklı iletişim kurulması gerektiğinin üzerinde duruldu. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki seminerde konuşan Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Uzmanı Hülya Özcan, çatışmaların yıkıcı faydalarının yanı sıra yapıcı faydalarının da bulunduğuna işaret etti.  Özcan, çiftler arasındaki çatışmaların da doğru iletişimle aşılacağını ifade etti. Ev hanımlarının can kulağıyla dinlediği Özcan, “Çatışmayı çözmek için sorunun temeline inilmelidir. Çatışmaya sebep olan olay derinleşmeden ve tarafların olumlu yaklaşımıyla çatışma konusu ele alınır ve sorun çözülürse, ilerde meydana gelecek yıkıcı çatışmaların önüne geçilebilir” diye konuştu.

Mutluluk ve huzurun anahtarı etkili iletişim
Sağlıklı ve etkili iletişim kurabilmek için kişinin kendisinden başlaması gerektiğine değinen Özcan şunları aktardı: “Etkili iletişim kurabilmek için Önce kendinizi tanıyın; insanlara önyargısız yaklaşın, onlara zaman ayırın, onları dinleyin, insanlara karşı dürüst olun. Kişi kendisiyle bir iletişim yolculuğuna çıkmalı ve dürüst olmalıdır. Etkili iletişim, mutlu ve huzurlu bir yaşamın temelidir ve insanın kendisiyle barışık olması, kendine saygısının olması ve kendine inanması için gereklidir.” Çocuğun sağlıklı birey olarak yetişmesinde doğru iletişimin çok büyük önem teşkil ettiğini ve sağlıklı iletişimle sağlıklı nesiller yetişeceğini ifade eden Özcan, “Anne –babalar çocuğunu değiştirmek yerine kendi davranışlarını değiştirmelidirler. Çünkü geleceğin bekçileri çocuklardır. Sağlıklı çocuk, sağlıklı dünya demektir” diye konuştu.

Tarih: 09-10-13