23 Nisan Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği

Bir nesil şenlikle büyüdü

14 yıldır dünya çocuklarını evlerinde ağırlayarak bir nesli şenlikte büyüten Gaziemirliler, 15. buluşmaya hazırlanıyor

Gaziemir Belediyesi tarafından ilk olarak 1996 yılında düzenlenen “Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği”, 1999 yılında meydana gelen deprem felaketi ve 2003’teki Irak Savaşı dışında 14 yıldır aralıksız gerçekleştiriliyor. Bu yıl 15.’si hazırlanan şenliğe, bugüne kadar 23 ayrı ülkeden 5 bine yakın konuk çocuk katıldı.

Azerbaycan ve Bulgaristan, Gaziemir’i şenlikte ilk yılından itibaren hiç yalnız bırakmadı. Gaziemir, şenliğe bu yıl da katılacak Azerbaycan’ın Nizami Reyonu ile Bulgaristan’ın Loznitsa ve Kirkovo kentleri ile kardeş şehir ilişkilerini de sürdürüyor. İki yıldır şenlikte, Gaziantep, Mardin, Giresun, Bursa ve Edirne-Keşan’dan çocuklar da 23 Nisan Çocuk Bayramı coşkusunu Gaziemir’de, dünya çocukları ile birlikte yaşıyor.

Şenliğe, 1996 ve 2009 yılı dışında 12 kez katılan Rusya da Gaziemir’in vazgeçilmez konukları arasına girdi. Her geçen gün büyüyen şenlikte, Gaziemirliler evlerinde misafir ettiği çocuklarla adeta bir neslin büyümesine tanıklık etti. Rusya’dan gelen Snejana Bravo da Gaziemir’de büyüyen çocuklardan biri…

Snejana genç kız oldu
Snejana, ilk kez 2000 yılında 10 yaşındayken geldiği Gaziemir’de Tülü Ailesi’nin misafiri oldu. Bugün 22 yaşına gelen Snejana, konuk ülkelerden gelen çocuklarla birlikte Gaziemirli kardeş ailelerinin evlerinde misafir edildi. İzmir ve çevresinde düzenlenen birçok geziye katıldı, Türk çocuklar ve diğer yabancı konuk çocuklarla kaynaştı. Gaziemir sokaklarındaki 23 Nisan kortejinde yaşıtlarıyla birlikte yürüyüp halkı selamladı.

Festival alanında gerçekleştirilen etkinliklerde kendi folklorik danslarını tüm İzmirlilere sunup, ülkesini başarıyla temsil etti. Türk kültürünü tanıyan hatta Türk Kahvesi yapmasını dahi öğrenen Snejana, “ikinci ailem” dediği Tülü’lerden de hiç kopmadı. Tülüler Snejana ile daha iyi anlaşabilmek için zor olmasına rağmen kurslarla Rusça’yı söktü.

Şenlik aracılığıyla Türkiye’ye geldiği için çok mutlu olduğunu anlatan Snejana, “Farklı kültürlerden de gelsek, Gaziemir’de sevgi ve kardeşlikte buluştuk. İzmir, hem doğası, hem insanı hem de kültürel zenginlikleri ile cennet gibi.  Bizden sonra da Gaziemir’e gelecek çocuklar, dünya barışının temellerini burada atmaya devam edecek” dedi.

14 yıllık misafirlerimiz
Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği’ne bugüne kadar katılan ülkeler ise şöyle; Azerbaycan, Kırgızistan, Bulgaristan, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Türkmenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Macaristan, Yugoslavya, Romanya, Bosna Hersek, KKTC, Polonya, Slovakya, Litvanya, Tataristan, Kuzey Osedya, Yunanistan, Hindistan ve Almanya. Şenliğe 2010 yılından itibaren ülkemizden de konuk iller davet ediliyor.

Şenlik iki yıldır temalı kutlanıyor
15. Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği, bu yıl 20-29 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İki yıldır temalı kutlanan; şarkısı, logosu ve maskotuyla profesyonel yapıya bürünen şenliğin bu yılki teması ise, ‘Bilinçli çocuk, mutlu gelecek.’ Bu yıl Gaziemir’e gelecek ülke ve şehirler ise şöyle; Azerbaycan, Almanya, Bosna Hersek, Bulgaristan (2 Ekip), Kuzey Kıbrıs, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Romanya, Rusya, Mersin, Zonguldak.

Barış uçurtmaları
20 Nisan Cuma günü ekiplerin gelmesinin ardından şenlik programı; 21 Nisan Cumartesi günü festival alanında saat 20.00’de gerçekleştirilecek açılış töreni ve konserle başlıyor. Yabancı konukların ilk gösterisi ise 22 Nisan Pazar günü Aktepe Pazar Yeri’nde gerçekleştirilecek. 23 Nisan günü ise geleneksel kortej Sevgi Yolu’ndan Festival Alanı’na doğru yürüyecek. Yabancı konukların Uzay Kampı ve Efes Antik Kenti’ni de gezeceği şenlik programında Festival Alanı 10 gün boyunca boş kalmayacak, Sarnıç Piknik Alanı’nda uçurtma şenliği düzenlenecek.

Tarih: 2013 Nisan